Božićni susret u dvorcu Maruševec

Subota 18. prosinac, dvorac Maruševec
U organizaciji Udruge prijatelja dvorca Maruševca održan je tradicionalni 9. božićni susret.
Mnogobrojne goste dočeka1i su i poželjeli im dobrodošlicu dvorski slikar Jurica Varga i predsjednica Udruge Blanka Glavica-Ječmenica.

Nakon uvodnog dijela u predvorju dvorca otvorene su tri zanimljive izložbe. Po prvi put svojim uspjelim djelima, dvadesetak ulja na platnu publici se predstavio Vinko Gregurec, mladi nadareni slikar iz Voće Donje, čiju je izložbu otvorio načelnik njegove općine Ivica Lukaček.

Prof. Matija Šašlin otvorio je izložbu fotografija "Osvrni se" Foto-k1uba Varaždin, koji se publici u dvorcu predstavio već nekoliko puta.

Maruševcu u pohode, s istoimenim naslovom izložbe, došli su članovi KUD-a Zabok. Trinaest autora predstavilo se s 40-tak likovnih radova izrađenih u raznim slikarskim tehnikama, a izložbu je otvorio Zdravko Kukec, predsjednik Općinskog vijeća Maruševečke općine.

Iako ledeni, prostori dvorca okićeni božićnim uresima odisa1i su dobro poznatom toplinom dobrodošlice i prijateljstva.
Dobro raspoloženje kulminiralo je božićnim koncertom u toploj viteškoj dvorani, koja je gotovo bila pretijesna za sve posjetitelje.
Opuštenosti atmosfere doprinio je svojom neposrednošću mladi Ivica Kolmar na gitari s kojim je ubrzo zapjevala cijela dvorana.

Istinsku ugodu podarila je pjevačica kristalna glasa, Valentina Geci koja je uz pratnju Bernarda Dugan na klavijaturama, izvela skladbe Tijardovića, Francka, Goounoda i Händla, te poznate božićne napjeve.

Stotinjak dobro raspoloženih gostiju dvorca nastavilo je druženje uz vatru kamina do kasnih večernjih sati, a to je bilo i svojevrsno opraštanje s dvorcem, ne samo u ovoj godini. Naime, kako je napomenula predsjednica Udruge to je možda i posljednji božićni susret takve vrste u dvorcu, budući da će dvorac vjerojatno skoro biti vraćen nasljedniku posljednjeg vlasnika grofa Pongratza.

Blanka Glavica-Ječmenica

 

Obilježena 105. obljetnica rođenja Gustava Krkleca

Utorak, 22. lipnj 2004. godine
Dan uoči rođendana slavnog književnika, na zagrebačkom su Mirogoju predstavnici općine Maruševec i Udruge prijatelja dvorca Maruševca položili vijenac na njegovo posljednje počivalište, te je upriličen i susret s književnikovom kćerkom Inom Krklec.

Srijeda, 23. lipnj 2004. godine
Obilježavanje 105. obljetnice počelo je polaganjem vijenca na spomen-ploču postavljenu za 100. rođendan Gustava Krkleca na kuću u Maruševcu, u kojoj je pjesnik proveo svoje sretno djetinjstvo i mladost. Vijenac su položili mr.sc. Ernest Fišer, mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica, prof.dr. Joža Skok i Zdravko Kukec

uz prigodni recital koji su izvele učenice O.Š. Gustava Krkleca iz Maruševca.

Program je nastavljen u dvorcu Maruševcu, gdje su goste dočekali i pozdravili dvorski slikar Jurica Varga i predsjednica Udruge mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica.
U Viteškoj dvorani Dvorca uslijedilo je predavanje prof.dr. Jože Skoka o životu i radu Gustava Krkleca, o kojem je vrlo nadahnuto i s puno topline govorio te ugodno iznenadio prisutne pozdravima velikog pjesnika i Krklecovog prijatelja Dragutina Domjanića.

Prigodne stihove uz ovo predavanje kazivali su pjesnici Ivica Jembrih iz Čakovca, Franjo Strbad iz Koprivnice i Ivo Posavec iz Maruševca.

Potom su pod vodstvom dvorskog slikara otvorene tri izložbe slika.
U Galeriji dvorca Maruševca otvorena je izložba slika ŤRazgledniceť slikara Ivana Martinčevića iz Varaždina. Riječ je o dvadeset i četiri djela izrađenih u tehnici akvarel, a na kojima su oslikane vedute Varaždina, dvorci i crkve te pejsaži našega kraja.
Ivan Martinčević rođen je 1936. godine u Vrbanovcu pokraj Ludbrega, a živi i likovno stvara u Varaždinu. Jedan je od predstavnika najstarije generacije likovnih umjetnika koji djeluju unutar Likovnog udruženja Varaždina, a čiji je član već 18 godina. Autor je do sada sudjelovao na nekoliko skupnih izložbi i kolonija, a ovo mu je treća samostalna. Slikara je predstavio Jurica Varga, a izložbu je otvorio predsjednik općinskog vijeća Općine Maruševec Zdravko Kukec.

ŤIzvoriť naziv je izložbe slika akademske slikarice Zorke Forko iz Koprivnice postavljene u Draškovićevom salonu Dvorca. Slikarica se publici predstavila s dvadesetak slika izrađenih u raznim tehnikama, od tuša i akvarela, pa preko pastela do ulja na platnu na kojima oslikava pejzaže, cvijeće i mrtvu prirodu. Zorka Forko je rođena u Splitu 1934. godine, a slikarstvom se bavi od 6. razreda pučke škole. Diplomirala je 1959. na Školi za primijenjenu umjetnost (grafički smjer) u Zagrebu, te na Pedagoškoj akademiji na Katedri za likovne umjetnosti 1968. godine u Zagrebu i od tada radi kao likovni pedagog. Godine 1981. priznat joj je status samostalnog umjetnika. Do sada je izlagala na brojnim zajedničkim izložbama u domovini i inozemstvu, a ovo joj je 24. samostalna izložba. Članica je HDLU-a i LIKUM-a Zagreb. O slikarici je govorio Jurica Varga, a izložbu je otvorila predsjednica Udruge mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica.

U Malom salonu dvorca otvorena je izložba devet ulja na lesonitu, autora Franje Melnjaka iz Krkanca pokraj Vidovca. Njegove slike dočaravaju doživljaje i ličnosti iz djetinjstava te konja kao neizostavni motiv. Melnjak je rođen 1932. godine u Papincu. Ekonomsku školu završio je u Čakovcu, a potom se zaposlio u Narodnoj banci gdje radi deset godina, a potom u Ljubljanskoj banci. Raspadom Jugoslavije i zatvaranjem iste odlazi u prijevremenu mirovinu te se otada počinje intenzivnije baviti slikarstvom. Do sada je sudjelovao na nekoliko skupnih izložbi, a ovo mu je 1. samostalna. Franju je predstavio Jurica Varga, a izložbu je otvorila dopredsjednica Udruge Zvjezdana Crnogorac.

Važno je napomenuti da su inspirirani slikama, na vrlo osebujan način pjesnici slikarima podarili netom nastale stihove.
U dobrom raspoloženju i opuštenoj atmosferi, nastavljeno je druženje pjesnika Podravine, Međimurja i Maruševca.

I ovog je puta Maruševec pokazao da najdraži sumještanin, Gustav Krklec nije zaboravljen.

Blanka Glavica-Ječmenica

 

 

Petak, 21.05.2004.

U organizaciji Udruge prijatelja dvorca Maruševec održano je zanimljivo druženje na kojem je otvorena izložba slika, predstavljena zbirka pjesama i održan kulturno-umjetnički program.
Nakon što su se prigodnim riječima dobrodošlice prisutnim gostima obratiti predsjednica Udruge mr. Blanka Glavica-Ječemica i dvorski slikar Jurica Varga u Viteškoj dvorani Dvorca predstavljena je zbirka pjesama "EMILIJA" autora Franje Strbada iz Koprivnice.

Zbirka lirske poezije sadrži preko 40 pjesama nastalih kao rezultat spleta tužnih životnih okolnosti koje su zadesile autora smrću supruge i kćeri kojima je knjiga i posvećena. Pronašavši novi smisao života u pisanju pjesama autor poručuje čitatelju da u najtežim trenucima u životu ne klone duhom, već da pronađe snage i nastavi dalje živjeti. Franjo Strbad rođen je 1929. godine u Donjem Vidovcu a od 1954. živi i radi u Koprivnici. Član je literarne sekcije "Podravka", pisanjem se bavi od 1984. godine, a ovo mu je prva zbirka pjesama. "Emiliju" je promovirao umjetnik Milan Frčko iz Koprivnice koji je zajedno s Marjankom Ivanković i Maricom Hasan, članicama literarne sekcije "Podravka" iz Đurđevca, recitirao stihove iz zbirke. Važno je napomenuti da je Milan Frčko likovno opremio zbirku. Autora Franju Strbad predstavio je prof. Pero Markić.

U Galeriji dvorca Maruševec publici je predstavljena izložba slika i skulptura Likovne sekcije "Podravka 72" iz Koprivnice pod nazivom "Maruševcu u pohode". Članovi likove sekcije, njih pedesetak, ovom su prilikom javnosti izložili 77 likovnih djela nastalih u tehnikama ulja na platnu i lesonitu, ulja na staklu, pastelu i akvarelu, te skulptura izrađenih u drvu.

Djela prikazuju prizore iz svakodnevnog života kao i prekrasne podravske pejzaže njegujući tipičnu podravsku naivu. Predsjednica Likovne sekcije "Podravka 72" Nada Zlatar-Lukavski predstavila je rad i aktivnosti koje sekcija provodi već 30 godina.

Okupljajući oko stotinjak slikara i kipara kao i drugih umjetnika, sekcija u svojoj različitosti doprinosi bogatom i raznolikom kulturnom životu svoje sredine. Izložbu je otvorio Josip Vrbanec član Poglavarstva općine Maruševec.
U kulturno-umjetničkom djelu programa koji je slijedio nakon izložbe nastupio je puhački orkestar učenika Glazbene škole iz Koprivnice pod vodstvom prof. Arijane Šandl.

Ovim, još jednim, u nizu zanimljivih i zbivanja u Dvorcu Maruševec sa željom da se promovira i iskoristi prostor Dvorca, nekolicina entuzijasta, članovi Udruge prijatelja dvorca Maruševca nastoje održati tradiciju organiziranja kulturnih događanja.

Boris Pintarić

 

 

Subota, 20.12.2003.

U organizaciji Udruge prijatelja dvorca Maruševca, u istoimenom dvorcu održan već tradicionalni 8. po redu Božićni susret na kojem su otvorene dvije izložbe slika, izložba fotografija, te održan recital i prigodni Božićni koncert.

Toplim riječima dobrodošlice u predvorju dvorca, uzvanike i goste pozdravili su dvorski slikar Jurica Varga i predsjednica Udruge mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica. Ona je u kraćem obraćanju prisutnima istaknula nesebičan rad članova Udruge na osmišljavanju sadržaja koji daju dvorcu život, te ga tako vraćaju iz zaborava koji je nažalost stvarnost većine dvoraca u Hrvatskoj.

U Salonu grofa Draškovića predstavljena je izložba slika akademskog slikara Davora Petaka pod imenom "Moj zavičaj". Slikar se ovom izložbom predstavio sa 26 djela izrađenih u tehnikama ulja na platnu i kartonu, na kojima na svojstven način oslikava zagorske ceste i pejsaže.

Davor Petak rođen je 1971. godine u Varaždinu. Nakon završene srednje škole upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, a po završetku iste vraća se u Zagorje gdje radi kao likovni pedagog u dvije osnovne škole. Do sada je sudjelovao na brojnim likovnim kolonijama diljem Hrvatske, a 2001. godine postaje članom Hrvatskog društva likovnih umjetnika.
Autora je predstavio slikar Jurica Varga, a izložbu je otvorio Josip Vrbanec član Općinskog poglavarstva Maruševca.

U Malom salonu dvorca otvorena je izložba slika "Čednost portreti" autorice Ljiljane Kefelja. Ova mlada autorica predstavila se publici s petnaest radova izrađenih u tehnikama olovke, pastela, akvarela i tuša. Na svojim slikama Ljiljana prikazuje dječje portrete i autoportrete.
Ljiljana Kefelja rođena je 1981. godine u Ledincu kraj Varaždina.

Završila je srednju tekstilnu školu za dizajnera, a slikanjem se bavi od 1995. godine. Članica je LUV-a i SULS-a KUD-a "Sloboda-Vis" Varaždin.
Kritički osvrt na njezine radove dao je likovni kritičar Jadranko Gjerek, a izložbu je otvorila predsjednica Udruge prijatelja dvorca Maruševca mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica.

"Industrijska arheologija" ime je izložbe fotografija foto-kluba "10. K" iz Ivanca otvorene u Velikom salonu fotografija. Ovom se izložbom predstavilo trinaest zaljubljenika u fotografiju na kojima prikazuju fragmente starih strojeva i alata. Zanimljivo je napomenuti da se na ovoj izložbi nalaze četiri od deset fotografija izloženih na dvadesetom bienalu fotografije u boji kojeg je raspisao Hrvatski foto-savez.
O izložbi je govorio dopredsjednik foto-kluba "10. K" Aleksandar Kordić, a izložbu je otvorio član Općinskog poglavarstva Maruševca Josip Vrbanec.

U "Božićnom koncertu uz vatru kamina" nastupili su štićenici doma Bistričak iz Jalžabeta, blizanci Ivan i Stjepan Kuhar izvodeći Božićne pjesme uz pratnju gitare.

Za poetski dio večeri pobrinuo se Milan Frčko recitirajući prigodne stihove.

Svim izvođačima i prisutnima predsjednica Udruge mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica poželjela je sretan Božić i Novu godinu, te ih pozvala na zajedničko druženje uz veselo pucketanje vatre u kaminu koje se nastavilo do kasnih večernjih sati.

 

Boris Pintarić

 

Petak, 26.09.2003.

Jedan od najljepših dvoraca sjeverozapadne Hrvatske, dvorac Maruševec, bio je domaćin okruglog stola pod nazivom "Dvorci, kurije i perivoji Varaždinske Županije".

Tako je taj dvorac, o kojem se uglavnom piše povodom čestih kulturnih manifestacija koje u njemu priređuje Udruga prijatelja dvorca Maruševca, bio domaćin skupa na kojem se govorilo o njegovoj i sudbini njemu sličnih "dragih staraca".

Okrugli stol je organiziralo Poglavarstvo Varaždinske županije, čime je Varaždinska županija među prvima, a prema saznanju i jedina do sad, učinila takav iskorak, došla do vrijedne građe i stvorila uvijete za uključivanje u projekat INTERREG III B CADSES.

Za tu je prigodu naime izrađen primjeren 25 minutni filmski materijal na CD mediju koji sadrži preko 230 fotografija te katalog kojim su obuhvaćeni objekti kulturno-povijesne i prirodne baštine Varaždinske županije. Materijal je uvodno predstavila voditeljica projekta mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica, članica Županijskog poglavarstva, dok je druga članica Poglavarstva Alenka Car govorila o zaštićenim perivojima Varaždinske županije.


Uvaženi sudionici skupa prof.dr.sc. Mladen Obad Šćitaroci i dr.sc. Bojana Bojanić Obad Šćitaroci, obradili su teme o dvorcima, kulturnom i graditeljskom nasljeđu od antičkih vremena, te primjerenom korištenju i upravljanju dvorcima. Voditelj okruglog stola je bio Mladen Trnski, koji je kao dobar poznavatelj kulturne baštine i autor dokumentarnih filmova snimanih i na području Varaždinske županije (pa i dvorcu Maruševcu) uspješno usmjeravao vrlo plodnu diskusiju koja je uslijedila nakon uvodnih tema.


Naime, još je jednom potvrđeno da je zapravo veći dio objekata kulturnog nasljeđa u izuzetno lošem stanju, kao što su gotovo sve kurije, a dvorce poput Maruševca, Bajnskih dvora, Vidovca i Bele, čeka neizvjesna sudbina.

U relativno dobrom stanju su objekti u kojima su smještene kulturne, socijalne ili zdravstvene ustanove, a najviše optimizma ulijeva spoznaja da je u tijeku obnova dvorca u Velikom Bukovcu, Martijancu i Jalkovcu. S obzirom na iznijeto iskustvo u obnovi dvorca u Martijancu, kojeg s puno entuzijazma ali i znatnim ulaganjem uređuje obitelj Šmrček, konstatirano je da Varaždinska županija već može predstaviti pilot projekt kako primjereno osmisliti, urediti i koristiti kulturno-povijesno nasljeđe. Naime, Varaždinska županija će sudjelovati u međunarodnom projektu INTRREG III B CADSES koji se bavi upravo očuvanjem i svrsishodnim korištenjem dvoraca u zemljama EU, a ovaj okrugli stol je dao dobru polaznu osnovu, kako iznesenim iskustvima, tako i građom prezentiranom filmskim zapisom na CD mediju autora Borisa Pintarića i katalogom kojim je obuhvaćeno 29 objekata kulturno-povijesne baštine i 29 zaštićenih dijelova prirode. Uz to za ovu je prigodu otisnuta i prigodna kuverta sa slikom dvporca Maruševca kao apel za očuvanje kulturno povijesnog nasljeđa.

Usporedno s okruglim stolom u dvorcu Maruševcu su se odvijali još neki sadržaji. Naime, Udruga prijatelja dvorca organizirala je likovnu stvaraonicu pod vodstvom dvorskog slikara Jurice Varga, na kojoj su sudjelovale slikarice Đurđica Bernat-Kirić iz Ludbrega i Stela Đurić iz Varaždina, dok su članovi foto-kluba "Deseti K" snimali dvorac i sve snimljene fotografije prezentirali sudionicima okruglog stola. Gosti su imali priliku razgledati nekoliko izložbi postavljenih u dvorcu i uživati u šetnji perivojem dvorca.

Tako je u jednom sasvim prikladnom ambijentu pokazana jedna od mogućnosti primjerenog korištenja kulturno-povijesnog nasljeđa.

S rezultatima okruglog stola trebalo bi uskoro biti upoznato Županijsko poglavarstvo kako bi zvaničnim stavom utvrdilo potrebne aktivnosti na zaštiti, očuvanju i korištenju kulturno-povijesne i prirodne baštine Varaždinske županije.


Blanka Glavica-Ječmenica

 

 

Subota, 13.09.2003.

Nakon ljetne stanke Udruga prijatelja dvorca Maruševca organizirala je susret likovnih i fotografskih stvaralaca koji su svojim djelima omogućili postavu triju likovnih i jedne fotografske izložbe u salonima prelijepog zdanja dvorca Maruševec. Dvorski slikar Jurica Varga pozdravio je prisutne i zaželio dobrodošlicu mnogobrojnim zaljubljenicima likovnog i fotografskog stvaralaštva koji su u kišno i prohladno subotnje veće bili gosti Dvorca.

U salonu Drašković otvorena je skupna izložba slika polaznika likovnog centra "Velebno" iz Zagreba, za koju je odabir radova izvršio akademski slikar Miloš Popović.

Svojim djelima izrađenim tehnikom akvarela i ulja na platnu, s prikazima mrtve prirode i pejzaža, predstavilo se 11 ljubitelja slikanja, te njihov voditelj Miloš Popović. Dvadesetak likovnih djela iz kojih je vidljiv uložen trud i savladano znanje u koloritu i crtežu dostojna su predstavljenih autora, kao i njihovog učitelja.

Izložbu je otvorio i predstavio Jurica Varga, te naglasio da će se nakon jednomjesečne postave u dvorcu Maruševec izložba radova preseliti u varaždinsku kavanu "Korzo".

Mlada autorica i studentica Ivana Čukelj, predstavila se svojim radovima u Malom salonu dvorca Maruševec.

Zanimljivim izričajem ulja na platnu impozantnih veličina, neobičnog, dinamičnog i snažnog kontrasta crvene, crne, ljubičaste i bijele boje, slikom se širi ploha oslobađajući prostor kontrastima, ne dajući tako promatraču da predahne pobuđujući u njemu nemir, protest i šok. Kompozicija boja i pravilnih oblika daje odnos svjetla i tame, horizontale i vertikale.

Slike odišu buntom i kontrastom, samo svojstvenom vedrinom i mladošću. Pred autoricom je svjetla budućnost, jer je iz predstavljenog vidljivo da još mnogo ima za reći. Jurica Varga predstavio je autoricu Ivanu Čukelj, te je ujedno otvorio izložbu.

"Impresija" naziv je međunarodne izložbe fotografija kojom su se predstavili članovi Fotografskog društva Radovljica iz Republike Slovenije. Ova izložba plod je 20 godišnje suradnje Foto-kluba "Sloboda VIS" Varaždin, "Foto-kluba Varaždin" i "Fotografskog društva Radovljica" iz susjedne nam Države.

Četrdesetak fotografija izloženih u "Velikom salonu" dvorca Maruševec postavljeno je u tri segmenta od kojeg je prvi prikaz pejzaža Radovljice, mjesta iz kojeg dolaze fotografi, drugi je klasičnog usmjerenja, odnosno, prikaz je osoba različitih starosnih dobi u raznim životnim situacijama.

Treći segment je fotografija modernističkih vizija osoba, stvari i okoline, koju pretendiraju mlađi članovi Društva. Stanko Toth predsjednik Foto-kluba Varaždin, istaknuo je vrijedni i požrtvovni rad koji je uložen u nastale radove, te je izložbu otvorio izražavajući najbolje želje u budućem fotografskom stvaralaštvu članovima "Fotografskog društva Radovljica".

U Galeriji dvorca Maruševec otvorena je 21. samostalna izložba Radovana Grgeca iz Koprivnice, pod nazivom "Moja Podravina".

Tridesetak djela izrađenih tehnikom ulja na staklu i pastela nastalih u razdoblju od 1996.-2003. godine, predstavljaju vrsnog slikara hrvatske naivne umjetnosti. Izgrađujući svoje prepoznatljive pastelne tonove, koji u sebi imaju dušu utkanu u slici, promatrača ne mogu ostaviti ravnodušna. Slike prikazuju panoramu Podravine, vizije prirode, seoskih radova u polju, mrtve prirode. Odabrane boje odišu toplinom čak i onda kada se prikazuje zimski pejzaž, a cvjetne lati svojom veličinom postaju svojevrsna arhitektonska zdanja.

Tipičan prizor za Grgecove slike je prikaz brežuljkastog krajolika s pticama u zraku i velikim stablom, s tek naznačenom vedutom naselja u kojem se ističe crkveni toranj i neizostavni kuštravi gustolisni grmovi.

Radovan Grgec rođen je 1938.godine u Kloštru Podravskom, živi i radi u Koprivnici, a slikarstvom se bavi od 1969. godine. U svom trideset godišnjem slikarstvu izlagao je na više od 350 izložbi, od čega pedesetak u inozemstvu. Za svoje radove višestruko je nagrađivan i pohvaljivan na raznim republičkim izložbama i kolonijama. Samostalno je izlagao u Njemačkoj i Italiji gdje je privukao veliku pozornost likovne kritike i publike koja ga je prihvaćala i upamtila po svojevrsnom stilu koji se razlikuje od "Generalićeve škole". Jedan je od osnivača Likovne sekcije "Podravka 72" i "Nagnuća" - Udruge za kulturu i umjetnost u Koprivnici. Za svoje slikarstvo uvršten je u knjigu "Čudo hrvatske naive" grupe autra: R. Vince, J. Depolo, I. Rogić-Nehajev.

Bio je član Savjeta galerije u Hlebinama s I. Generalićem, I. Večenajem i M. Kovačićem. Slika tehnikom ulja na staklu, tušem, pastelom, akvarelom, uljem na platnu i lesonitu. Svoja likovna djela poklanjao je u humanitarne svrhe, a član je HDNU i udruge slikara naive i kipara "Hlebine".

Nakon što je Jurica Varga predstavio priznatog i poznatog slikara i proglasio izložbu otvorenom, gosp. Radovan Grgec uručio je monografiju Likovne sekcije "Podravka 72" članici UO-Udruge prijatelja dvorca Maruševec, gospođi Rajki Ponudić.

Otvaranje ovih izložbi nastavak je bogatih aktivnosti koje provodi Udruga prijatelja dvorca Maruševca, kao i nastojanje revitalizacije i promocije Dvorca kao kulturnog središta.

 

Bosiljka Pintarić

 

 

Nedjelja, 11.05.2003.

U organizaciji Udruge prijatelja dvorca Maruševca, prošle je nedjelje dvorac Maruševec bio domaćin dviju zanimljivih izložbi.

Nakon uvodnog dijela, u predvorju dvorca u kojem su sve prisutne pozdravili predsjednica Udruge Blanka Glavica-Ječmenica i dvorski slikar Jurica Varga, u Malom salonu dvorca Maruševca otvorena je zajednička izložba slika Višnje Peter i Ane Cerovski iz Zagreba, pod nazivom "varijacija kolorita". Slikarice su se predstavile s trinaest slika izrađenih u tehnici ulje na platnu, na kojima su oslikani motivi primorskih krajeva, pejsaža i mrtve prirode.

Višnja Peter rođena je 1948. godine. Slikanjem se bavi četiri godine, nakon što se upisala u Pučko otvoreno učilište u Zagrebu. Od 2002. godine članica je Udruženih likovnih stvaralaca SULS-KUD Sloboda VIS Varaždin, a od ove godine postaje članom "Ateljea 25" i Hrvatskog likovnog društva u Zagrebu. Višnja na svojim slikama na osebujan način prikazuje pejsaže, njoj najdražeg otoka Paga, kamene obale i stare masline koje poput gorostasa nadživljuju životni vijek čovjeka. Iako mirna i odmjerena, Višnja je ipak znatiželjna, te nerijetko, vrlo uspješno oslikava zagorske brege, vinograde, ceste i pašnjake.

Ana Cerovski rođena je 10. siječnja 1947. godine u Zagrebu, gdje živi i radi. Slikanjem se bavi pet godina, a do sada se javnosti predstavila sa dvije samostalne i desetak skupnih izložbi. U Aninim slikama osjeća se jedan dublji estetski, životni i filozofski stav koji pulsira ka suptilnoj i kultiviranoj samoanalizi nemirne fakture i sinteze likovnog izričaja u cjelini. Njezin likovni raster daje skladan odnos pejsažne materije i nedovršenog likovnog rukopisa. U Anine slike treba ponirati i temeljito ih istraživati jer nam svaki njezin djelić otkriva svoj energetski i emocionalni naboj.

"Imamo ideju" naziv je izložbe fotografija Fotokluba Varaždin, otvorene u Velikom salonu fotografija dvorca. Ovom se izložbom predstavilo dvadeset i pet autora s pedesetak fotografija. Mladim je fotografima dopuštena potpuna sloboda izražaja i kreativnosti u stvaranju vlastitog fotografskog rada. Snimljene fotografije s ove izložbe evidentno ne proizlaze iz fotografskih studija, već su snimljene spontano na prostorima svakodnevice, ali u potpunosti sa čvrsto istančanim karakternim opisom snimljenih osoba.

Fotoklub Varaždin osnovan je 1999. godine, a do danas okuplja preko stotinu članova od kojih su većinom učenici varaždinskih osnovnih i srednjih škola. Fotoklub je do danas obuhvatio mnoga područja iz fotografije, a posebno ističe program "Put do fotografije Camerom obscurom" u kojem su uspjeli snimiti veliki broj zanimljivih fotografija.

Članovi fotokluba redovito izlažu na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu na kojima postižu brojne zapažene uspjehe. O autorima i izložbama govorili su varaždinski slikar Jurica Varga i Stanko Toth, predsjednik Fotokluba Varaždin, a izložbe je otvorio član poglavarstva Općine Maruševec Josip Vrbanec.

 

Boris Pintarić

 

 

Subota, 19.04.2003.

Povodom Dana Općine Maruševec, u dvorcu Maruševcu, u organizaciji Udruge prijatelja dvorca Maruševca održana je kulturna večer na kojoj je otvorena izložba slika, predstavljena knjiga, te primljeni novi članovi u Udrugu.

"MARUŠEVCU U ČAST" naziv je izložbe slika otvorene u Draškovićevom salonu dvorca. Riječ je o izložbi kojom se predstavilo dvadeset i pet autora Likovne udruge donjeg Međimurja-Prelog u raznim slikarskim tehnikama. Udruga je osnovana pred petnaestak godina, a okuplja preko stotinu članova iz Međimurja, Podravine, Varaždina, Zagreba i Ljubljane.

O izložbi je govorio Josip Šimunko, likovni kritičar i novinar, dok se za kulturnu podlogu pobrinuo Milan Frčko recitirajući svoje stihove. Ispred Županije varaždinske nazočan je bio član poglavarstva Ivan Vincetić, a izložbu je otvorio Josip Vrbanec član poglavarstva Općine Maruševec.

U Viteškoj dvorani dvorca predstavljena je knjiga-drama"POGLEDU U SUSRET", autora Alekseja Milinovića.

Riječ je o knjizi inspiriranoj srednjovjekovnim događajem prodora Turaka u Međimurje. O knjizi je govorio sam autor, a u kulturnom programu svoje stihove recitirala je Anka Balent.

Na kraju ove kulturne večeri temeljem povelje koju je pročitao dvorski slikar Jurica Varga, u Udrugu prijatelja dvorca Maruševca primljeno je dvadeset i osam novih članova iz Likovne udruge donjeg Međimurja-Prelog.

 

Boris Pintarić

 

 

Subota, 12.04.2003.

U organizaciji Udruge prijatelja dvorca Maruševca, pred stotinjak gostiju iz Varaždinske i Zagrebačke županije otvorene su dvije izložbe slika, izložba unikatnog nakita i izložba modne obuće. Nakon što je prisutne goste i uzvanike, u predvorju dvorca toplim riječima dobrodošlice pozdravio dvorski slikar Jurica Varga, u Malom salonu dvorca Maruševca otvorena je izložba slika pod nazivom "vrijeme nadahnuća" slikarice Ivanke Bauman iz Varaždina.

Ovom se prilikom autorica predstavila publici s petnaest slika ulja na platnu kojima želi prikazati svoje viđenje njoj vrlo drage Drave, godišnjih doba, te pejzaža i mrtve prirode.

Ivanka Bauman, rođena je 1937. godine u Varaždinu gdje je završila gimnaziju i stekla prve likovne poticaje od profesora Pavla Vojkovića. Godine 1966. diplomirala je na Pedagoškoj likovnoj akademiji u Čakovcu i od tada radeći u školi, čitav svoj radni vijek posvećuje likovnom obrazovanju mladih. Sudionica je više kolektivnih izložbi u Varaždinu, Murskom Središću, Maruševcu i Lepoglavi, a članica je Sekcije udruženih likovnih stvaralaca (SULS) Varaždin.

U Viteškoj dvorani dvorca Maruševca, svojom prvom izložbom predstavile su se dvije zagrebačke autorice, Dubravka Sarjanović i Nataša Ornela Herak.

Naime riječ je o izložbi unikatne modne obuće i ženskih torbica obrtničke radionice "Mirakul" iz Zagreba. U svom trogodišnjem radu, počevši od ideje pa preko dizajna do gotovih kreacija, Duda i Natka stekle su povjerenje najuglednijih talijanskih i američkih modnih kreatora, koji iste predstavljaju na modnim revijama širom svijeta.

Ručno izrađena ljetna i zimska obuća odlikuje se kvalitetom, šarenim i modernim dizajnom.

Kao šećer na kraju, u Galeriji dvorca, izložbom slika pod nazivom "trenutak" i izložbom unikatnog nakita predstavile su se autorice, majka i kćer Zdravka Komes-Vičić i Viktorija-Viki Vičić.

Sa sedamnaest slika izrađenih u vrlo zahtjevnoj tehnici "akrilik", što znači da se boja vrlo brzo suši te nema naknadnih korekcija, Zdravka s puno žara i emocija, te jakim koloritom na svojstven način prikazuje godišnja doba, pejzaže, portrete i mrtvu prirodu. Njezine slike na osobit način očaravaju stvarnošću i realizmom, prepune sitnih detalja od kojih bi svaki mogao biti postojan sam za sebe. Usprkos tome što koristi jaki kolorit, njezini su prijelazi boja toliko realni da čovjek dobiva osjećaj kao da se stvarno nalazi u toj kompoziciji boja, kao da je i on djelić tih slika.

Zdravka Komes-Vičić rođena je 2. travnja 1941. godine u Varaždinu gdje je i 1961. godine završila Gimnaziju. Još u školskim danima afirmirala se u vrsnu atletičarku pod vodstvom uglednog atletskog trenera prof. Dražena Ožega, te je ušla u državnu reprezentaciju prvo juniora, a potom i seniora. Tako je 1958. i 1961. godine postala rekorderkom u skoku u dalj. Pravni fakultet završila je u Zagrebu gdje se i udala za danas vrlo cijenjenog i svjetski poznatog pravnika. Slikarstvom se intenzivnije počela baviti 1996., a već 1997. godine postavlja i svoju prvu izložbu u Milni na otoku Braču. Osim u domovini njezine su izložbe vrlo posjećivane i u inozemstvu. Također možemo reći da je autorica sudjelovala na brojnim likovnim kolonijama, darivajući svoje slike u humanitarne svrhe. Za muzički dio večeri pobrinuo se duet rogista Jägerhorn. Autore je predstavio i o izložbama govorio poznati varaždinski slikar Jurica Varga, koji je iste i otvorio.

 

Boris Pintarić

 

 

Nedjelja, 30.03.2003.

Udruga prijatelja dvorca Maruševca održala je godišnju skupštinu, na kojoj su članovi skupštine raspravljali o realizaciji programa rada i financijskom poslovanju u protekloj godini, te planovima za 2003. godinu. Konstatirano je da je program rada za 2002. godinu unatoč brojnim problemima ostvaren. Izraženo je zadovoljstvo većim potporama i angažmanom Općine Maruševec i Županije. Bez obzira što su aktivnosti u dvorcu uvjetovane vremenskim prilikama, budući da dvorac nema grijanja, sezona je već počela sa sedam izložbi ove godine, a najavljene su i nove čime će se Udruga pridružiti obilježavanju Dana Općine Maruševec.

Posebni naglasak će ove godine biti na uređenju okoliša dvorca uz pomoć dodijeljenih sredstava Javne ustanove za zaštitu prirode. Naime, zaštićeni park oko dvorca u lošem je stanju nakon što je prije dvije godine izložen devastaciji sječom 213 stabala, a istovremeno nisu uklonjena suha i zaražena stabla, niti posađena nova. S toga će se ove godine pokušati riješiti bar dio problema. Problem je naravno u financijskim sredstvima kojima za tu priliku ne raspolažu ni Udruga, ni Općina Maruševec, tim više što postoji skepsa glede budućnosti dvorca tj. njegovog vraćanja nasljedniku. Članovi udruge očekuju da će raščišćavanje te situacije biti dugotrajan proces i zdušno se zalažu da se sačuva što je više moguće, bez obzira na sutrašnjeg vlasnika. Također je na skupštini odobren prijem 28 članova Likovne udruge iz Donjeg Međimurja-Prelog u članstvo Udruge prijatelja dvorca Maruševca.

 

Blanka Glavica-Ječmenica

 

 

Četvrtak, 06.03.2003.

Povodom Međunarodnog dana žena, u organizaciji Udruge prijatelja dvorca Maruševca, u jednom od najljepših zagorskih dvoraca, Maruševcu, pred stotinjak gostiju otvorene su dvije izložbe slika i izložba fotografija. Prisutne goste i uzvanike, u predvorju dvorca, toplim riječima dobrodošlice pozdravio je dvorski slikar Jurica Varga.

Pod nazivom "Spasimo vidovečku baštinu" u Velikom salonu fotografija otvorena je izložba fotografija autora Zlatka Smerkea. Riječ je o šezdesetak fotografija nastalih u proteklih četiri godine u okviru Pokreta prijatelja prirode "Lijepa naša", s temom vidovečka baština. Fotografije prikazuju stare kuće s karakterističnim kapurama, kapelice, dvorce i perivoje te kurije vidovečkog kraja.

U sklopu ove izložbe, izloženo je i petnaestak radova učenika Osnovne škole Vidovec, te izložba starih kuhinjskih krpi s prigodnim porukama. Cilj ove izložbe je ukazati na potrebu očuvanja seoske baštine i kulture življenja naših starih. O izložbi je govorio gospodin Miroslav Klem, a izložbu je otvorila načelnica općine Vidovec, gospođa Nadica Cafuk. Za prigodni kulturno umjetnički program pobrinula se profesorica Mira Smerke i učenici Osnovne škole Vidovec.

U Malom salonu dvorca Maruševec otvorena je izložba slika autorice Vesnice Seđek pod imenom "U sjeti kolorita". Slikarica se predstavila sa četrnaest slika, izrađenih u tehnikama suhog pastela i ulja na platnu s motivima mrtve prirode, cvijeća i pejzaža. Vesnica Seđek, mlada je slikarica čije slike odišu svježinom kolorita, a njen senzibilitet odaje atmosferu života. Rođena je u Koprivnici 1978. godine, a slikarstvom se ozbiljnije počinje baviti od 1994. godine učlanjivanjem u Likovno udruženje Ludbreg. Do sada se samostalnim izložbama predstavila u Ludbregu, Čakovcu i Švicarskoj gdje postiže vrlo zapažene rezultate, a također je sudionica mnogobrojnih likovnih kolonija i radionica. Prisutnima je slikaricu predstavio Jurica Varga, a izložbu je otvorio kustos Varaždinskog muzeja Miroslav Klem.

"Vječnost cvijeća" naziv je izložbe slika članova SULS-a KUD "Sloboda-VIS" Varaždin, postavljene u Galeriji Dvorca. Ovom se izložbom predstavilo 17 autora sa 37 likovnih djela nastalih u raznim slikarskim tehnikama od ulja na platnu, akvarela, akrilika, prešanog cvijeća, pa do oslikane keramike i svile. Motivima cvijeća: tulipana, irisa, ruža, lopoča, suncokreta, makova i drugih, autori su na osebujan način doprinijeli obilježavanju Međunarodnog dana žena. Na ovoj izložbi predstavili su se stvaraoci iz Zagreba, Stubičkih Toplica, Ludbrega, Ljutomera, Vinice i Varaždina udruženih u Sekciju likovnih stvaralaca, koja ove godine obilježava 20 godina rada, a djeluje u sklopu KUD-a "Sloboda-VIS" Varaždin. O djelima i autorima kao i o SULS-u govorio je poznati varaždinski slikar Jurica Varga, dok je izložbu otvorila dopredsjednica "Udruge prijatelja Dvorca Maruševca" Zvjezdana Crnogorac.

Poseban značaj ovih izložbi kao i svih do sada organiziranih u prelijepom zdanju Dvorca Maruševca, je nastojanje organizatora da se obogati kulturni život naše Županije i želja da se ljudi koji tu žive bolje upoznaju, kako bi se zajedničkim snagama stvorili što bolji uvjeti života.

 

Boris Pintarić

 

 

Nedjelja 08.12.2002 godine, u organizaciji Udruge prijatelja dvorca Maruševca, u Viteškoj dvorani romantičnog dvorca, pokrivenog prvim snijegom, održan je 7. po redu Božićni koncert na kojem su nastupili mješoviti pjevački zbor KUD-a "Rudolf Rajter" iz Ivanca i mlada violončelistica Tihana Dužević.

Nakon što je toplim riječima dobrodošlice, uzvanike i sve prisutne pozdravila predsjednica Udruge mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica, održan je prigodni Božićni program u kojem su izvedena djela Rudolfa Rajtera, Krunoslava Magdića, Tihomira Petrovića, Emila Cossetta, Drage Britvića i drugih.

KUD "Rudolf Rajter" amatersko je kulturno-umjetničko društvo koje njeguje "zborsko pjevanje", a u svom sastavu okuplja učenike, studente, umirovljenike i radne ljude svih profesija. Osnovano je tijekom 1977. godine, pa tako ove godine slavi 25. obljetnicu svog postojanja. Pod stručnim vodstvom gospodina Vladimira Gečeka, Zbor je stekao zavidnu kvalitetu, što je vidljivo iz podataka da je do Domovinskog rata deset puta sudjelovao na Republičkim smotrama zborova u Zadru. Proteklih desetak godina sudionik je svih smotri u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Na Republičkom natjecanju zborova u gradu Krku 1997. godine, osvojio je srebrnu plaketu Hrvatskog sabora kulture, a 1999. godine brončanu u Umagu. Od mnogih istaknutih nastupa, važno je spomenuti one na Varaždinskim baroknim večerima, te snimanja za HRT. Zbor izvodi sve vrste skladbi, a'capela, domaćih i stranih skladatelja primjerenih zborskom izvođenju, a posebice skladbe zagorskog podneblja.

Tihana Dužević veoma je mlada i nadarena učenica 4. razreda Osnovne glazbene škole violončela u klasi profesora Darija Milkovića.

Na kraju koncerta, počasni predsjednik Udruge, Dominik Crnogorac se obratio prigodnim riječima, podsjetivši na radostan događaj rođenja malog Isusa i potrebu življenja u nadi, vjeri i ljubavi s više tolerancije i optimizma. Potom je svim izvođačima i prisutnima poželio sretan Božić i Novu godinu, te ih pozvao na zajedničko druženje uz veselo pucketanje vatre u kaminu koje se nastavilo do duboko u noć.

 

Boris Pintarić

 

 

Petak 15.11.2002. godine u dvorcu Maruševec povodom Dana svjetske baštine u organizaciji Ministarstva kulture i Hrvatskog foto-saveza otvorene dvije izložbe fotografija.

Mnogobrojne uzvanike i goste u predvorju dvorca Maruševec dočekali su i pozdravili mr. sc. Blanka Glavica-Ječmenica članica Poglavarstva u ime Varaždinske županije, a ujedno i predsjednica Udruge prijatelja dvorca Maruševca, te dvorski slikar Jurica Varga.

Izložbe su prisutnima predstavili prof. Vladimir Gudac voditelj Odjela za rad s mladima Hrvatskog foto-saveza, i gospođa Manda Horvat načelnica u Upravi za zaštitu kulturne baštine ispred Ministarstva kulture, koja je iste i proglasila otvorenim.

Riječ je o izložbi fotografija mladeži Europe pod nazivom "VII međunarodni fotografski doživljaj baštine" i izložbi "Baština Hrvatskog zagorja", koja je djelo mladeži osnovnih i srednjih škola te udruga Varaždina, Ivanca i Vidovca. Na inicijativu Vijeća Europe, dvadesetak zemalja od 1991. godine obilježava "Dane europske baštine", a kako se Hrvatska 1994. godine pridružuje obilježavanju ovih europskih manifestacija, tim povodom organiziraju se brojne izložbe o spomeničkoj baštini, tematske rasprave i savjetovanja. Istaknuto mjesto pripada provođenju natječaja za fotografije o baštini, izboru najkvalitetnijih i organiziranju izložbi odabranih fotografija u svim zemljama sudionicama, pa je tako ova izložba zbir dvjestotinjak fotografskih radova nastalih u proteklih jedanaest godina u Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Hrvatskoj i drugima, te Kanadi kao gostu ove izložbe. Zanimljivo je napomenuti da je ova izložba istovremeno otvorena u svim zemljama sudionicama, te da svaku izložbu prati i katalog s izabranim fotografijama. U foajeu sjedišta Vijeća Europe (Strasbourg), za vrijeme blagdanskih dana Božića biti će organizirano i završno otvaranje izložbe, koja je ujedno nagrada svim autorima-sudionicima ove manifestacije.

Ciljevi koji se žele time postići, višeznačni su i bitni za buđenje svijesti mladih građana Europe ukazujući im na bogatu kulturnu baštinu, poticanje međusobnog razumijevanja i prihvaćanja raznolikosti kako bi se na taj način bolje razumjeli. Ujedno se nastoji skrenuti pažnja najširoj javnosti na značaj, vrijednost i nadasve nužnost očuvanja kulturne baštine, koja svjedoči o povijesti, kulturnom identitetu i kreativnim sposobnostima nacija i država koje čine zajedničku Europu bez političkih i graničnih barijera.

Potaknut inicijativom Vijeća Europe, Hrvatski foto-savez organizirao je foto-radionicu za mlade koja je održana od 8.-10. studenoga 2002. godine na temu "Baština Hrvatskog zagorja". Foto-radionica je okupila tridesetak sudionika, učenika srednjih i osnovnih škola iz Varaždina, Ivanca i Vidovca, te članova foto-kluba "Varaždin" i foto-kluba "Deseti K" iz Ivanca. Izložba se sastoji od preko stotinu i pedeset fotografija raspoređenih u osamdesetak okvira, a svaki sudionik predstavio se sa minimalno pet radova. Fotografirajući spomenike, dvorce, kurije, crkve i njihove detalje, nastojala se zabilježiti specifičnost svakog pojedinog objekta i time prikazati njegova vrijednost. Težina ove radionice sastojala se u tome što je tijekom samo jednog dana, klasičnom foto opremom bilo potrebno doći na mjesto snimanja, odabrati objekt, snimiti, razviti film te izraditi fotografije. Spajajući entuzijazam, oko , srce i mirnu ruku, mladi su ovom izložbom dokazali da imaju kreativnosti, potencijala, znanja i volje za očuvanje tradicije svoga kraja.

 

Boris Pintarić